zaterdag 3 oktober 2009
Werkdag nieuwe stijl: iedereen heeft eigen werk meegenomen, niet direct dus boeken van het Goddijn-project. We zijn van plan om van onze werkverslagen van de afgelopen 5 jaar, de scharnierband te maken volgens de werkbeschrijving van Rob van de Werken in Handboek-binden nr. 4 - 2008. Hans heeft zich er al goed op voorbereid door het artikel grondig door te lezen, maar hij stuitte op problemen in de beschrijving van de voorprikmal. Dus wil hij nu zijn vragen aan ons voorleggen. Door van papier even 'leren banden ' en vervolgens scharnieren te maken, valt het kwartje direct! Dan wordt er door Hans een prikmal gemaakt en overlegt hij hoe wij de verdeling van de leren naaibanden vinden. Nadat er enige wijzigingen qua onderlinge afstand aangebracht zijn, maakt Hans een goed bruikbare prikmal door van dun karton banden op de prikmal te plakken. Zo weet hij zeker dat hij ruimte genoeg heeft voor het naaien rondom de leren naaibanden. Marjolein heeft inmiddels ook de prikmal gemaakt en dan kunnen de katernen geprikt worden. Maar voor alle zekerheid trekt Hans eerst over de rug een collationeerlijn, zodat hij de volgorde van de katernen goed kan blijven controleren.

linker foto: collationeerlijn, rechter foto: het voorprikken van de katernen
de voorprikmal voor de scharnierband
Ik, Ine, heb alle bbc-verslagen die geprint in een map zaten, gelumbeckt en met opgezette platten gebonden. Ieder boek heeft eigen gemaakte stijfselmarmers als schutbladen. Daarbij heb ik ondervonden dat je de stijfselmarmers eerst heel lang moet laten drogen. Doe je dat niet, dan loop je toch het risico dat de bladen op sommige plekken op elkaar plakken.
De afgelopen 5 bbc-jaren worden in een cassette bij elkaar gehouden!

Jopie is met haar favoriete werk bezig: kapitaalbandjes maken. Ze volgt vandaag de beschrijving van een Orïentaals kapitaal uit Bucheinbande van Heinz Petersen.
Het moet er precies zo uitzien als het Islamitisch kapitaaltje dat Jane Greenfield beschrijft, maar het wordt alleen op een andere manier gemaakt.

Het gesprek komt op 'haaks snijden'. Het blijkt dat veel mensen daar problemen mee hebben. Anton vertelt dat het héél eenvoudig is, als je maar een blokhaak gebruikt.
Met een potloodstreepje geef je de maat aan die je nodg hebt. Vervolgens plaats je de blokhaak met de rand stevig tegen tafel en bord én langs het geplaatste potloodstreepje. Nu kun je langs de liniaal snijden en krijg je een haakse snede.


Anton maakt op papier een ontwerp voor de rug en platten van een nieuw in te binden boek. Hij wil met de rolfilet gouden lijnen trekken en in de rechthoeken stempels plaatsen. We zijn zeer benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Bert is wel met Goddijn bezig!
Hij heeft Het restaureren van boeken van Goddijn in losse katernen. Dus prikt hij eerst gaatjes en kan daarna gaan naaien.

Fem maakt een fotoalbum voor haar kleinzoon.
Aan ieder blad heeft ze een strook omgevouwen als opdikking voor de foto's, maar ook om een vouw te hebben waar ze door kan naaien.


Frans gaat de losse nummers van BoekBehoudBericht inbinden en is dus gaatjes aan het prikken met zijn kartonnen prikmal.
En zo vliegt de dag voorbij, terwijl iedereen een voldaan gevoel heeft over het werk dat gedaan is.